Italeri

Italeri

| Bouwdozen en modelbouwgereedschap



Italeri is al ruim vijftig jaar een begrip in de hobbywereld met een breed programma in plastic modelbouw in diverse schalen: vliegtuigen, helikopters, militaire landvoertuigen, figuren, soldaatjes, (war)game tanks, diorama-accessoires, schepen, auto’s, motoren, architectuur- en Leonardo da Vinci-modellen en natuurlijk de befaamde serie schaal 1/24 bouwpakketten van vrachtwagens. Bekend en vertrouwd bij gevorderde hobbyisten, maar vanzelfsprekend ook met een ruime keus voor de beginnende modelbouwer zoals cadeausetjes inclusief lijm en verf. Meijer & Blessing in centrum Rotterdam is al sinds jaar en dag dé Italeri superstore met vrijwel het hele assortiment op voorraad.

Producten 1-36 van 485

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Italeri historie

De vrienden Giuliano Malservisi en Gian Pietro Parmeggiani waren al sinds hun jeugdjaren weg van militaire voertuigen en vliegtuigen. Maar de destijds beschikbare bouwmodellen stelden hen dusdanig teleur dat ze in een zoektocht naar nauwkeuriger weergegeven alternatieven met meer details op het idee kwamen zelf modellen te gaan produceren. In 1962 richtten zij nabij Bologna hun bedrijf op, aanvankelijk onder de naam Italstamp. De eerste werkzaamheden waren puur vanuit liefde voor de hobby, maar al snel besloten de zakenpartners zich op de commerciële productie van zo accuraat mogelijke modellen te richten waarvoor veel vooronderzoek werd gedaan. Het eerste bouwmodel was het Italiaanse gevechtsvliegtuig Fiat G-55 in schaal 1/72, onder de merknaam Aliplast uitgebracht. Enige tijd daarna veranderde de bedrijfsnaam in Italearei, maar rond 1970 werd deze wederom gewijzigd in de (internationaal) gemakkelijker uit te spreken naam Italeri. Vanaf die tijd werd ook het beroemde logo van het zwarte vliegtuigsilhouet omsloten met de van de Italiaanse vlag afgeleide rode en groene strepen ingevoerd.

Vanaf de eerste producties onderscheidde Italeri zich van andere merken

met een focus op vooral Italiaanse beroemde militaire WOII-modellen zoals in gebruik bij de Italiaanse luchtmacht Regia Aeronautica: de kleine gevechtstweedekker Fiat CR.42 Falco tot de driemotorige Savoia-Marchetti SM.82 bommenwerper (1/72). In de Italeri-catalogus zijn deze modellen nog altijd terugkerende items in het inmiddels uitgebreidere 1/72-schaal Italiaanse vliegtuigenprogramma Aeronautica Militare Italiana. De reeks Italiaanse modellen werd geleidelijk aan met militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog uitgebreid, waaronder AB pantserwagens, de kleine L6 verkenningstank en de zeldzame, in kleine oplage geproduceerde zware gevechtstank P-40.

De verkoopsuccessen gaven Italeri ruimte een grotere diversiteit aan modelbouwdozen te ontwikkelen, waaronder naast typisch Italiaanse voorbeelden ook steeds meer internationale modellen die bij andere fabrikanten niet beschikbaar waren. De militaire voertuigen en vliegtuigen en helikopters in 1/72 werden uitgebreid en met een serie historische figuren, soldaten en diorama-accessoires aangevuld, plus een serie tanks in 1/56, heel gewild voor fantasy en (war)gaming en een reeks schepen in 1/720. Er kwam een serie helikopters en vliegtuigen in 1/48 en een aantal topmodellen in 1/32, waaronder de Lockheed F-104 G / S Starfighter en Lockheed-Martin F-35A Lightning II Joint Strike Fighter (JSF), beide met decals voor een Nederlandse KLu uitvoering en een RAF Panavia Tornado GR.4 / IDS / ECR. Naast een aanzienlijk aantal militaire voertuigen heeft Italeri in 1/35 enkele lichte schepen in bouwpakket uitgebracht, uniek in deze grote schaal, waaronder de Duitse WWII Schnellboot-modellen S-38 en Typ S-100 die gebouwd beide een lengte van een meter hebben. Deze was het eerste model waarbij Italeri het Photografic Reference Manual introduceerde, een uitgebreide met foto’s en modelhistorie gedocumenteerde bouwhandleiding die ook in een aantal andere bouwdozen wordt bijgevoegd.

Verder kocht Italeri ter uitbreiding van het gamma gietmallen van de merken Supermodel, Protar en ESCI over. Sommige van deze bouwmodellen zijn ook nu nog onder de merknaam Italeri in productie, zoals de Fokker F27-200 Friendship / F27-300M/400M Troopship in 1/72, de F-104G Starfighter Cockpit in 1/12, de Mercedes-Benz 190 E in 1/24 (ESCI) en de 1/9 civiele motorfietsen, waaronder de legendarische 125cc Vespa Primavera. Als voortzetting op deze laatste, oorspronkelijke Protar-modellen ontwikkelde Italeri in eigen huis de reeks militaire motorfietsen in schaal 1/9, waaronder de Zündapp KS 750 met zijspan. De auto’s in 1/24 zijn deels op ESCI-mallen gebaseerd, maar ook in deze serie verschijnen jaarlijks nieuwe en/of opgewaardeerde modellen waaronder de eerste generatie Range Rover Classic, Mercedes-Benz 450 SLC, BMW M1, Jaguar XJ 220, en Bugatti Royale Coupé Napoleon. Omstreeks 2010 verraste Italeri met tweetal klassieke autobouwdozen in de grote schaal 1/12: de Alfa Romeo 8C 2300 Monza en Fiat Mefistofele. Al snel volgden de variant Fiat 806 Grand Prix en kwamen weer nieuwe modellen uit, zoals de klassieke Fiat 500F uit 1968, F1 racewagens Renault RE20 Turbo en McLaren MP4 / 2C Prost Rosberg en rallyauto Lancia Delta Integrale.

De internationaal beroemde reeks modelbouw vrachtauto’s in schaal 1/24 is een Nederlands initiatief.

Begin jaren tachtig stelde voormalig Italeri-importeur Overbeek te Vlaardingen de fabrikant voor vrachtwagens in bouwpakket te gaan produceren, waaronder modellen van het Nederlandse DAF. De rest is geschiedenis. Inmiddels telt het hoofdstuk Trucks & Trailers van de catalogus tientallen  trucks, opleggers, accessoires en vrachtwagencombinaties van onder meer DAF, Iveco, MAN, Mercedes-Benz, Scania en Volvo. De serie ShowTrucks omvat speciale, gelimiteerde edities met fraaie decals.

Voor de startende modelbouwer heft Italeri inmiddels een gevarieerde reeks modelbouwdozen inclusief lijm en basiskleuren verf uitgegeven. Heel geschikt ter kennismaking met de hobby of leuk als cadeau.

Als enige merk biedt Italeri een aantal bouwpakketten van beroemde gebouwen en monumenten in de serie World Architecture, zoals het Colosseum te Rome, het Parthenon bij Athene en het Vrijheidsbeeld te New York. In het verlengde hiervan staat de reeks educatieve, bewegende bouwmodellen naar ontwerpen van Leonardo da Vinci die zonder lijmen en verven in elkaar worden gezet.

Copyright © 2020-nu Meijer & Blessing