Het BANDAI Gundam 'Grades' systeem uitgelegd

Ontdek de verschillende Gundam (Gunpla) Grades

De meeste modellen binnen een Grade hebben dezelfde schaal, tot het punt dat ‘Grade’ vaak wordt gebruikt als steno voor beide, hoewel dit niet consistent is. "Perfect Grade" -modellen zijn bijvoorbeeld meestal 1: 60 schaal en "High Grade" meestal 1: 144, maar er zijn "High Grade" -modellen die 1: 60 zijn, maar inferieure details hebben voor een 1: 60 "Perfect Grade" en vice versa.
Grades hebben geen specifieke definitie, maar verbeteren over het algemeen in kwaliteit in de loop van de tijd. Een recentere heruitgave van een High Grade-model kan superieur zijn aan hetzelfde model van enkele jaren eerder, dus Grade alleen bepaalt niet volledig de kwaliteit van een model.

De RX-78 is bijvoorbeeld meerdere keren uitgebracht als een HG-model, waarbij elk model meer ingewikkelde details heeft dan de vorige, maar elke release wordt als HG beschouwd. Evenzo kan een PG-model van enkele jaren geleden er beter uitzien dan een HG-model van vandaag.

De volgende secties behandelen in detail elk van de gemeenschappelijke kwaliteiten,

ruwweg in volgorde van "kwaliteit", gedefinieerd als het algemene detailniveau en de complexiteit in vergelijking met andere modellen in dezelfde kwaliteit op hetzelfde moment.

Origineel / No Grade / First Grade (FG) (verschillende schalen)

De originele 1980-lijn van Gunpla's heeft geen bijbehorende kwaliteit, omdat deze terminologie pas in 1990 werd geïntroduceerd. Deze kits zijn beperkt in articulatie, sommige vereisen lijm om te monteren en ze moeten worden geverfd voor een correct uiterlijk. Gunpla's die zijn uitgebracht om samen te vallen met een show of film die meestal geen Grade had dat aan hen was gekoppeld, worden over het algemeen No Grade-kits genoemd. Deze werden uitgebracht in schaal 1/144, 1/100 of 1/60 (sommige 1/100-modellen gebruikten de High Grade-naam op hun dozen).
Na de goedkeuring van de Grade benamingen, heeft Bandai de ontwerpen van de RX-78-2 en Zaku II aangepast met minimale updates als First Grade (FG) vanaf 1999. Vier mobile suits van Gundam 00 kregen ook First Grade Models, met beperkte kleurscheiding.

High Grade / HG (1:144)

HG-modellen werden geïntroduceerd in 1990. De originele kits hadden een volledige snap-fit assemblage, een geleed intern frame (voor de eerste twee kits, dat een beter bewegingsbereik biedt en meer poseerbaar is), en maakten gebruik van de vormtechniek die bekend staat als System Injection, waarbij meerdere kleuren op hetzelfde onderdeel zouden worden gegoten. In 1999 werd de High Grade Universal Century Line geïntroduceerd, de mobile suits van de Universal Century Timeline. In 2010 werd de lijn uitgebreid met mobile suits uit Future Century, After Colony, After War, Correct Century en Cosmic Era, en Gundam-series die niet in die tijdlijn pasten (zoals Gundam AGE of Iron Blooded Orphans) kregen hun eigen HG-lijnen. In 2015 werd HG Revive geïntroduceerd, een sublijn binnen de HGUC-lijn, die oudere HGUC-kits herontwerpen gaf die voldeden aan moderne HG-normen op het gebied van detail en articulatie. De High Grade-lijn is niet exclusief voor Gundam, omdat andere mecha-series, zoals Mazinger, Kyokai Senki en Evangelion, zelf HG-kits ontvangen. HG Amplified IMGN was een sublijn die in 2022 werd geïntroduceerd en die kleinere robots met meer humanoïde proporties opnieuw ontwierp.

Master Grade / MG (1:100)

MG-modellen werden voor het eerst geïntroduceerd in de zomer van 1995, ontworpen en gemaakt volgens hogere normen dan de meeste andere modellen. Deze kits duren langer om te bouwen en zijn vaak duurder dan hun tegenhangers van lagere kwaliteit. Recentere Master Grade kunststof modellen zijn meestal voorzien van een beweegbaar binnen framesysteem dat uitgebreide beweging en buiging van gewrichten mogelijk maakt, evenals staande en zittende miniatuurfiguren van de piloten van elk Gundam-model.

Vanaf 2005 met de Zeta Gundam en Gundam Mk-II, zouden oudere MG-kits opnieuw worden ontworpen onder de naam Ver.2.0 met functies zoals verbeterde articulatie en een volledig binnen frame. De RX-78-2 Gundam heeft meerdere MG-iteraties gehad, waaronder een Ver.1.5 die een mix van oude en nieuwe onderdelen gebruikt, een Ver.2.0 die trouwer is aan de originele anime, een Ver.3.0 die is gemodelleerd naar het levensgrote standbeeld vergelijkbaar met de Real Grade-versie en een versie gebaseerd op zijn uiterlijk in Gundam The Origin. Er is ook een Ver.Ka en Ver.OYW (Eenjarige Oorlog).

De Master Grade-lijn is niet exclusief voor Gunpla, omdat een paar Master Grade-aanbiedingen afkomstig zijn van mecha's in Patlabor en Dunbine. Bandai bracht ook een lijn uit met een reeks karakterfiguren uit Dragon Ball Z, Kamen Rider en Tiger &Bunny onder de naam MG Figurerise.

In 2002 werd een nieuwe lijn Master Grade-kits met als ondertitel "Ver. Ka" uitgebracht, die Master Grades zijn, ontworpen door mecha-ontwerper Hajime Katoki. Mobile suits die zijn gekozen om Ver. Ka-kits te worden, worden gekozen door jaarlijkse fanstemmen. In 2020 waren een nieuwe lijn, Master Grade Extreme (afgekort als MGEX) herontwerpen van Master Grades die extra gimmicks bevatten genaamd "Extreme Points". De eerste modelkit van deze lijn, de Unicorn Gundam Ver. Ka, bevatte een LED-lichtstrip die over het mobiele pak liep. Een tweede, de Strike Freedom uitgebracht in november 2022 en maakt gebruik van metalen gecoate en vergulde onderdelen voor het binnen frame.

Real Grade / RG (1:144)

In 2010 werd Real Grade (RG) uitgebracht om de 30e verjaardag van Gunpla te vieren. Real Grade-kits onderscheiden zich van HG-kits door een aantal functies die voorheen alleen in kits op grotere schaal werden aangetroffen, waaronder bijna perfecte kleurnauwkeurigheid zonder het gebruik van kleur corrigerende stickers, een volledig binnen frame, een hoog aantal onderdelen, geavanceerde articulatie en uitgebreide stickers. Deze kits zijn ook opnieuw ontworpen om er "realistischer" uit te zien door extra oppervlaktedetails, kleurscheiding en mechanische details toe te voegen. De meeste RG-kits maken gebruik van een technologie die het Advanced MS Joint wordt genoemd, waarbij het binnenframe voor de borst, armen, benen en voeten vooraf is gebouwd en volledig is gearticuleerd, waardoor de andere delen eraan moeten worden bevestigd. Latere RG-kits hebben het MS-gewricht spaarzamer gebruikt, waardoor het gebruik ervan is beperkt tot accessoires of specifieke ledematen.

Perfect Grade / PG (1:60)

PG is de hoogste kwaliteit lijn van Bandai kits. De eerste PG Gunpla -kit was een RX 78-2 Gundam-model dat in 1998 werd uitgebracht, maar een Evangelion Unit-01-kit met het label Perfect Grade werd het jaar ervoor uitgebracht. Sindsdien zijn er slechts 19 kits uitgebracht als 1/60 Perfect Grade. Een Perfect Grade Millennium Falcon-kit uitgebracht in 2017 en was schaal 1/72 in plaats van schaal 1/60. De eerste PG Unleashed-kit was een RX 78-2 Gundam-model dat in december 2020 werd uitgebracht.

Zoals de naam al doet vermoeden, proberen Perfect Grade gunpla-kits de Gundam zo perfect mogelijk weer te geven binnen de echte wereld en ontwerpbeperkingen. Deze beperkingen resulteren erin dat de Perfect Grade-lijn soms enkele jaren tussen releases duurt om te wachten op vooruitgang in modelbouwtechnologie. Perfect Grade Unleashed is een bijgewerkte versie van Perfect Grade die gebruik maakt van meer geavanceerde technologie en concepten, zoals de terugkeer van Advanced MS Joints, het gebruik van LED's en Metallic stickers, meerdere articulatiepunten in dezelfde ledemaat en het Evolution Link System, waarbij de constructie in meerdere fasen wordt gescheiden (begint met het kale binnen frame, dan het extra detail in het frame met metalen onderdelen, dan het pantser dat aan het frame is bevestigd) om het bouwen van een echte mecha te simuleren, waarbij de laatste fase het detail van het binnen frame weergeeft met behulp van meerdere luiken. Functies zoals metalen verbindingen, meer detail in plastic vormen en plastic kwaliteit, evenals LED-verlichtingskits zijn handtekeningen van de PG-lijn.

ANDERE LIJNEN

Super Deformed / SD
Niet gebaseerd op een bepaalde schaal, beschikt de deformed stijl over komisch geproportioneerde modellen, waarvan de meest opvallende kenmerken hun zeer grote hoofden zijn. Super Deformed Gundam kits zijn vaak zeer eenvoudig te bouwen, maar bieden een zeer beperkte articulatie en vereisen verf en detaillering.
De bekendste lijn is BB Senshi (of "SD GUNDAM BB Warriors" in het Engels), die liep van 1987 tot 2018. Verschillende andere SD gundam-lijnen hebben ernaast gelopen en werden vervangen, waaronder: SD G Generation (1999-2002), gebaseerd op de gelijknamige gameserie.

SD EX-Standard (2015-2017, 2020-), die in China worden geproduceerd en de huidige vervanging zijn voor de vorige lijnen. SDEX-kits hebben een gimmick waarbij de accessoires kunnen worden gecombineerd en gebruikt met de meeste HG-kits.

SD Cross Silhouette (2018-2020, 2023-), dat gebruik maakt van een eenvoudig binnen frame voor een betere articulatie.

SD Gundam World Sangoku Soketsuden en SD Gundam World Heroes (2019-2020, 2021-), gebaseerd op hun bijbehorende serie.

Master Grade SD (2023), een aankomende lijn die qua detail en articulatie vergelijkbaar zou zijn met een Master Grade, terwijl de Super Deformed Designs behouden blijven. Instapklasse (EG)

In 2011 bracht Bandai de Entry Grade (EG) gunpla lijn uit in Zuidoost-Azië. Oorspronkelijk vervaardigd in China, bevatte de EG-lijn minder onderdelen dan de FG-kits, waardoor de articulatie zeer beperkt was. Slechts vier Gundams werden in de lijn gereleased. Bandai herstartte later de Entry Grade-lijn in 2020 om wereldwijd te worden uitgebracht. Hoewel de meeste releases statische beeldjes uit andere franchises waren, was de RX-78-2 Gundam het beginnende Gundam-model, waarbij de kit articulatie en verhoudingen had die vergelijkbaar waren met de High Grade-kits en geavanceerde kleur gescheiden onderdelen zonder de noodzaak van stickers (bijvoorbeeld het silhouet in het oog dat normaal een sticker zou zijn, wordt gedaan door schaduw).

Mega Size Model / MSM (1:48)
Bandai bracht in 2010 de 1:48 Mega Size Model (MSM) lijn uit om de 30e verjaardag van Mobile Suit Gundam te herdenken. Er werden 6 suits uitgebracht:
RX-78-2 Gundam
MS-06C Zaku II
MS-06S Char's Zaku II
Gundam AGE-1 Normaal
Gundam LEEFTIJD-2

Unicorn Gundam Destroy Mode (uitgebracht in 2017)

Deze kits zijn qua bouwkwaliteit vergelijkbaar met hun 1:144 HGUC-tegenhangers, maar veel lager geprijsd dan de 1:60 Perfect Grade-lijn. Eenmaal geassembleerd, staan deze modellen 37,5 cm hoog (ongeveer 15 inch), 3 keer zo groot als een 1/144-kit. Bandai heeft deze kits ontwikkeld met het gemak van bouwen in gedachten, omdat ze geen gereedschap nodig hebben om te bouwen. De afzonderlijke stukken worden met een heel dun stukje plastic aan de loper bevestigd zodat ze met de hand of door een onderdelenscheider kunnen worden afgebroken. Het assemblageproces kan nog meer worden versneld omdat de lopers zo zijn ontwikkeld dat u er twee aan elkaar kunt bevestigen en de afzonderlijke stukken op die manier kunt afbreken. Bandai heeft ook een 'Double Separator'-tool toegevoegd om te helpen met de nieuwe bouwmethode.

UC Hardgraph
De Universal Century HardGraph-lijn is schaal 1/35 en richt zich op militaire scènes op een meer conventionele schaal, zoals landvoertuigen, tanks en troepen. Sommige kits bevatten echter gedetailleerde mecha-onderdelen op schaal die bijzonder nuttig zijn voor het maken van diorama's. De Anti-MS Squad-kit bevat bijvoorbeeld een gelede onderste Gundam / GM-arm. De High Grade UC Hardgraph sublijn omvat voertuigen op schaal 1/144 en een volledige mecha.

ANDERE / GEMENGDE SCHALEN


Iropla werd in 1983 uitgebracht als begrotingslijn. 4 kits werden uitgebracht in schaal 1/250 en het was de eerste die veelkleurige ramen gebruikte voor een betere kleurscheiding.

Haropla is een lijn van modelkits gebaseerd op Haro, een robothelper die in verschillende Gundam-tijdlijnen verschijnt.

Speed Grade hanteert een schaal van 1:200 en had onderdelen voorgelakt op de ramen.

Advanced Grade, uitgebracht om samen te vallen met Gundam AGE, had een beperkte articulatie (beperkt tot het hoofd en de schouders) en werd geleverd met microchips en ruilkaarten voor gebruik met een Gundam AGE arcadespel.

Een 1:400 schaalmodellijn is ontworpen voor grote mobiele pantsers en slagschepen in de Gunpla Collection-lijn, die de gewone mobiele lijn als figuren past, niet als modellen. Alleen extreem grote eenheden zoals Mobile Armours en Warships hebben assemblage nodig. Dit zijn voorgekleurde modellen en de oorlogsschepen hebben minimale montage nodig.

Een eerdere modellijn, de High Grade Mechanics, met een schaal van 1:550 had een vergelijkbare functie bij de introductie van grote mobiele eenheden, maar de lijn bestond slechts uit 3 mobiele eenheden uit 0083.
Een andere gedetailleerde lijn is het EX-model, in schalen van 1:144 en 1:100 (niet-humanoïde eenheden zoals vliegtuigen) en 1:1600/1:1700 (ruimteschepen), variërend van de Universal Century tot Cosmic Era-producties. Deze serie is niet exclusief voor Gundam, met modellen uit andere series zoals enkele van de straalvliegtuigen van Sentō Yōsei Yukikaze en ten minste één vliegtuig van Ace Combat 5.

HI-Resolution Modellen zijn schaal 1/100 en bevatten, naast het herontwerpen van het mobiele pak, een vooraf gebouwd binnen frame vergelijkbaar met een actiefiguur.

Hyper Hybrid Models (HY2M's) omvatten Gundam-koppen die zijn aangepast om LED-eenheden te incorporeren of 1/60 schaalmodellen die LED-eenheden over het hele lichaam hebben en kennis van elektronica vereisen om te maken.

Reborn 1/100 kits zijn schaal 1/100 en dekken meer obscure mobile suits en die te groot zouden zijn om tot een standaard MG-model te maken. Als zodanig zijn deze kits minder ingewikkeld dan een typische MG-kit.

1/100 Full Mechanics kits zijn minder ingewikkelde 1/100 schaalmodellen los van de Master Grade lijn. Deze werd in 2016 geïntroduceerd voor het tweede seizoen van Iron Blooded Orphans.

Bandai's lijn van Action Figure Model Kits, Figure Rise Standard, heeft een klein aantal releases gebaseerd op menselijke personages in verschillende Gundam-series, meest recent Suletta Mercury uit de serie Mobile Suit Gundam: The Witch From Mercury.

Actiebases zijn standaards waarmee een Gunpla in mid-air poses kan worden weergegeven. 6 variaties van de Action Base, bedoeld voor schaal 1/144, schaal 1/100 en SD-kits zijn uitgebracht sinds 2006, en sommige modellen hebben een actiebasis inbegrepen, hoewel het ongebruikelijk is.